Biergoeroe Wacho eert bierjagers in boek

Wacho (Freddy Debels) is een bekende figuur in de bierwereld, niet alleen omwille van zijn liefde voor het gerstenat, maar ook vanwege zijn bodemloze kennis hierover. Regelmatig krijgt hij de vraag om zijn eigen bier uit te brengen. “En telkens is mijn antwoord: geen tijd, geen goesting en geen geld,” lacht Wacho. Maar het aanzoek om een biergericht boek uit te brengen, heeft hij, na lang nadenken, wel positief beantwoord. “Zeker toen biersommelier, biergids en thuisbrouwer Belinda Eelbode (‘Beer to Taste’) mij uitdaagde om dit te doen en een heerlijke Rodenbach Vintage als borg stelde.”

vlnr. Kurt Decoene, Wacho, Belinda Eelbode en hopprofessor Denis De Keukeleire

De werktitel ‘De Bierjagers’ is een link met de uitspraak van Belinda Eelbode in haar boek ‘West-Vlaams Schuimend Erfgoed’ waarin ze verklaarde de hulp te hebben gekregen van Wacho, de ‘Westvlaamse Michael Jackson’. Zo kwam de naam ‘Beerhunter’ ter sprake en kreeg het boek de naam ‘De Educatieve Bierjagers’.

Het schrijven is Wacho niet vreemd. Reeds een paar jaren eerder schreef hij artikels over de beleving in de biercultuur voor verschillende bierverenigingen, zoals het Hoppeblaadje bij Heerlijk Objectief Proeven (HOP Kortrijk) en Den Dobber bij de Oostendse Bierjutters. Hij is ook de man achter ‘Den BierBrief’, een digitale nieuwsbrief met meer dan 4.000 lezers.

Nu is er dus het boek ‘De Educatieve Bierjagers’. Volgens Wacho is het niet de bedoeling het zoveelste bier of brouwselstunt aan te prijzen, maar personen te nomineren die zich (meestal dagelijks) bezighouden met het educatief overbrengen van onze Belgische biercultuur via lezingen, bloggen en andere media. “Ik heb hun verhaal opgetekend en keurig vormgegeven met een individuele voorstelling, geïllustreerd met fraaie foto’s.”

De corrector van dienst was zijne eminentie hopprofessor doctor Denis De Keukeleire, die ook een nawoordje heeft meegestuurd. In het kader van een voorwoord hebben Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, alsook de Zythos-voorzitter Freddy Van Daele hun bijdragen geleverd.

Uw Bierflashblogger Nico Derycke

Het grootste opstakel, gezien Wacho geen budget had, was het vinden van een drukker en/of uitgever. Enkele biervrienden bevolen een soort crowdfunding aan en zijn biermoatje Kurt Decoene (Brouwerij De Feniks, Heule) nam de taak op zich om alles op te zetten voor een (hopelijk) succesrijk initiatief. Bedoeling was om, via een informatieve pagina, bekendheid te geven omtrent de mogelijkheid een bepaald bedrag over te schrijven op een afzonderlijke rekening. De overgebleven winst zou worden gebruikt bij verdere initiatieven van den Wacho (‘Den BierBrief’).

Wacho hoopte wel degelijk het boek te publiceren, dit keer met veel tijd en grote goesting, maar nog altijd zonder financiën. “Daarom startte ik een crowdfunding. Anders lukte het niet om een boek uit te geven. De uitgevers vragen om eerst met geld over de brug te komen.” Mede dankzij de voorbeeldige hulp en de onverdroten werkkracht van  Kurt Decoene, die de geldinzameling opstartte en daarna een formidabele lay-out verzorgde, werd deze unieke uitdaging tot een succesrijk einde gebracht. Ook dank bij het leuke promotiefilm gemaakt door bierjager Jo Abbeloos.

De Educatieve Bierjagers

Zoals reeds gezegd, wilde ik geen zoveelste boek over bieren en aanverwanten presenteren, maar graag origineel uit de hoek komen met een werk dat iedere bierliefhebber nog niet in zijn/haar boekenkast staan had. De content zou een zoektocht worden naar personen, die door hun activiteiten de Belgische biercultuur, door UNESCO erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed, verder laten leven en opwaarderen. Zo erkent dit boek het respect voor de inzet van talrijke ‘beer lovers’ die nauwelijks ‘in the picture’ komen, maar die de brouwers en hun bieren met enthousiasme en competentie in de schijnwerpers stellen. Zij wensen alle bierliefhebbers een educatieve informatie mee te geven met gastoptredens, tentoonstellingen, bierblogs, websites, nieuwsbrieven of andere bierige mogelijkheden.

“Bij de start van de uitdaging had ik een 200-tal contacten die heel graag in het boek van den Wacho wilden prijken. Om  keuzes te maken, ging ik te rade bij gevestigde kenners, zoals  vriend en voorbeeld William Roelens,  biermuze Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck,  vrienden Hopperchouffe Chris Bauweraerts en bierpraatvaar Geroen Vansteenbrugge en Gino Vantieghem van brouwerij De Feniks. Zij kozen niet zelf, maar gaven  bekwame ideeën voor mijn selecties. Aldus herleidde ik het hoge aantal bierigaards tot personen naar wie ik opkeek, die mijn hele bierperiode hebben bekoord en waarvan ikzelf bierkriebels kreeg: Michael Jackson, Belinda Eelbode, Chris Bauweraerts, Ben Vinken, William Roelens, Denis De Keukeleire, Filip Geerts, Ariel Meeusen, Erik Verdonck, Frank Becuwe, Carl Kins, Bart Vermeulen, Geroen Vansteenbrugge, Bert Mattijs, François Verhofstadt, Guido Vandermarliere, Fiona Delange, Han Hidalgo, Professor Arnoldus Goedbier, Jan Machiel van Bragt, Jef Van den Steen, Jan Van Pelt, Jo Abeloos, Joris Pattyn, Kris van Ingelgem, Kurt Gunst, Luc De Raedemaeker, Marjolie Elich, Mark Van Pee, Nico Derycke, Pascal Janssen, Patrick Dhondt, Paul Walsh, Sofie Vanrafelghem, Steven Vermeylen, Steven Lintermans, Lorenzo ‘Kuaska’ Dabove, Stijn Van De Velde, Stefaan ‘Vacas’ Van Canneyt, Wanne Madelijns, Werner Callebaut, Werner Mertens, Yannick de Coqueau, Yuri Hegge, Kathleen De Sutter, Kristel Logie Michel Roevens, Timm Webb, Pascal Mortier, Gianni Tacchini, Stephen Baumont, Albert Martinez, Dennis Hofman, Wim Swinnen, Dylan Verduyn, Mario D’Eer, Daisy Claeys, Geert Van Lierde, Dario Clauw, Ron Smith, Peter Crombecq, Elisabeth Pierre, Kevin Desmet, Melissa Dhooghe, Freddy Vandaele en Chris ‘Podge’ Pollard. Om het geheel visueel aantrekkelijker te maken, werden hier en daar tussendoortjes ingevoegd, een beetje afleiding met een educatie inslag.

Waar ik het meest trots op ben, zijn de voorwoorden van Minister Sven Gatz en van Zythos-voorzitter Freddy Vandaele, maar zeker ook van het formidabele slotwoord van mijn linkervoet Kurt Decoene en van de man die alles corrigeerde, zijne eminentie hopprofessor doctor Denis De Keukeleire.”

De man achter het boek “Bier en Chocolade” Geroen Vansteenbrugge en “geuzesteker” Pascal Mortier.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s