ASSENAAR (20) EN VRIENDEN BROUWEN DUURZAAM HONINGBIER

Ryan Royemans (20), een student-ondernemer uit Asse, bracht voor zijn bachelorproef Bedrijfsmanagement een nieuw product op de markt. Samen met drie studenten en brouwerij De Graal besloot hij om het milieuvriendelijke honingbier, Melius, te produceren.

De 20-jarige heren vonden inspiratie in een interessante hoek. “Als student drink je al graag eens een biertje. Tijdens een proeverij merkten we op dat honingbier een goede innovatie kan zijn op het vlak van klimaatbewuste bierproductie”, zegt medeoprichter Aaron Van Ongeval. “De bijenpopulatie kreeg de voorbije jaren stevige klappen en dit is een problematiek waar wij ons graag voor wilden inzetten. Ontginning van suiker, een essentieel ingrediënt van bier, is ook enorm milieubelastend. Er is veel elektriciteit en water voor het brouwproces nodig. Bijen moet je enkel op een correcte manier onderhouden.”

Crowdfunding

Een deel van de opstartkosten werd via crowdfunding opgehaald. “Mensen die doneerden kregen er uiteraard iets voor terug”, legt Van Ongeval uit, “Een houten Melius-kistje met wat flessen of unieke houders, bijvoorbeeld”. Melius stuurt een dertigtal pakketjes uit om de donors te bedanken, ook enkele in Nederland. “Voor mij is de missie geslaagd wanneer ik de Vlaams-Brabanders kennis kan laten maken met Melius,” vult Ryan Royemans aan. Melius werkt voor de inwinning van honing samen met de internationale honingexporteur Het Bijenhof. Met de resterende bijdragen van de crowdfunding willen ze met een lokale imker ook een bloemenweide aanleggen. “Daar zullen ook twee bijenkasten bijkomen. Met die weide zullen de bijen voldoende nectar hebben om honing te maken,” meent Van Ongeval.

Op zoek naar verkooppunten

Er is al 2.000 liter van het honingbier klaar voor verkoop. De richtprijs voor een flesje ligt tussen de 3 en 3,50 euro. Lokale cafés en brasseries zijn het doelpubliek, maar Melius wil daar ook groothandels en supermarkten aan toevoegen. “Ik wil een nauwe samenwerking aangaan met lokale handelaars,” zegt Royemans nog. De jongeman ziet de toekomst van Melius positief in: “Ik hoop dat Melius binnen een paar jaar een frequente naam is op restaurant of café in Vlaams-Brabant. Mensen gaan via ons bier een boodschap over het milieu herkennen”, klinkt het nog.

bron : http://www.madeinvlaamsbrabant.be – Alain Trappenier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s