Voorzitter Robbie Defraeye aan het woord :

Op zaterdag 11 mei wordt CC De Balluchon weer omgedoopt tot de grootste bruine kroeg van West-Vlaanderen. Net zoals de voorbije jaren verwelkomen we 18 brouwerijen die er samen meer dan 100 pareltjes van bieren komen voorstellen. Ieder jaar streven we er naar om een ander bierfestival te kunnen aanbieden voor de bezoekers.

Brouwerijen

Deze editie ontvangen we 6 nieuwkomers waaronder Brouwerij Het Uiltje uit Nederland en Brasserie Boujou uit Frankrijk. Het Uiltje verovert in sneltempo de bierwereld met hun gedurfde creaties! Ze brengen 8 bieren mee waaronder 4 absolute primeurs. Brasserie Boujou is een kleine artisanale brouwer uit Normandië die we tijdens een vakantie in Frankrijk hebben leren kennen. Het worden zijn eerste stappen in het buitenland…

We mogen uiteraard onze Belgische brouwers niet vergeten die dit jaar uit maar liefst 5 verschillende provincies komen. Een mooi bewijs dat ons kleine festival een vaste waarde is geworden in de bierwereld. De Circusbrouwerij en Brouwerij Benoit zijn de West-Vlaamse nieuwkomers, daarnaast Brouwerij De Sater uit Oost-Vlaanderen en Brasserie Lupulus uit het verre Luxemburg. Deze laatste stond al een paar jaar op onze wishlist, een absolute topper uit Wallonië.

Festival Digitaal

Nieuw dit jaar is de samenwerking met de bier-app Untappd. Op deze manier gaan we met ons festival ook de digitale weg op. Ons evenement wordt een “verified venue” waardoor de bezoekers via de app kunnen inchecken. Iedereen die Untappd gebruikt kan ook de bierlijst raadplegen en de bieren een score geven. Na het festival kunnen wij als organisator alle data raadplegen en in een mooi overzicht plaatsen. Welk bier is het meest geproefd, welk bier kreeg de hoogste score én niet onbelangrijk: van waar komen onze bezoekers? Untappd gebruiken is gratis!

Geocaching Event

Wij, als bestuur van de Bierfanaten, hebben niet enkel een gezamenlijke passie in bier maar ook in het geocachen. Dit is een moderne schattenjacht die over de ganse wereld wordt uitgeoefend en die je soms naar de mooiste (onbekende) plekjes leidt. Het leek ons dan ook een mooi idee om ons bierfestival te koppelen aan een geocaching event.

Vanaf 8 mei zal Koekelare een nieuwe Geo-Art rijker zijn in de vorm van een bierglas met schuim erop. Deze Geo-Art wordt gevormd door 37 mystery geocaches die, wanneer je ze oplost, de coördinaten geven van 37 “verborgen schatten”, langs een traject door Koekelare van om en bij de 12km.

Onze bedoeling is dus ook andere geocachers naar Koekelare brengen om ze enerzijds via de mysteries die ze moeten oplossen, de Bierfanaten en de wereld van het bier beter te leren kennen en anderzijds ze Koekelare te laten ontdekken aan de hand van een leuke wandeltocht, waarop ze om de zoveel honderden meters iets moeten zoeken.

Op 8 mei 2019 worden dus 37 mysteries gepubliceerd en op 11 mei 2019 van 13u tot 14u organiseren we ons eerste geocache event. Hier nodigen we onze collegageocachers uit om iets te drinken, een woordje te babbelen onder elkaar en om als eerste onze wandeltocht te lopen en onze geocaches te zoeken. Ten minste als ze alle oplossingen tegen dan hebben gevonden…

vlnr. Penningmeester Kathy Beyen – sponsor Kristof Depreitere – Bestuurslid Tom Taveirne – Voorzitter Robbie Defraye – Secretaris Tina Jansseune

Algemeen

De toegang is GRATIS en IEDEREEN is welkom, niet enkel de bierliefhebbers. Er is een mooie selectie wijn en cava en de frisdrankbar is open voor de BOB’s en kids. Voor de kinderen voorzien we een mooi springkasteel op het terras. Van bier proeven krijgt men honger dus zorgen we ook voor de nodige catering. Bij Handsaeme Fois Gras kunt u terecht voor bordjes met artisanale salami, paté en kaas. Traiteur Matthias is opnieuw van de partij met zijn BBQ specialiteiten.

Van 14u tot 17u verwelkomen we DJ Bobo KOOL, de bekende DJ van Lafayette uit Oostende. Hij komt 3 uur plaatjes draaien in zijn gekende stijl van funk/soul/motown. Vanaf 17u zal TEN SQUARE FEET opnieuw het beste van zichzelf geven met 4 sessies akoestische covers.
Een totaalevenement dus om van te genieten met familie, vrienden en andere liefhebbers van ons edele gerstenat.

OCEAN TOKENS VOOR EEN BETER MILIEU : DE BIERFANATEN EN TUINCENTRUM DEPREITERE SLAAN DE HANDEN IN ELKAAR!

Begin april kwam het terug in het nieuws: “Aangespoelde walvis had 22 kg plastic in zijn maag”. We kennen ondertussen allemaal de problematiek van het zwerfvuil en dan vooral het plastic dat in het milieu (en soms zelfs ook in de voedselketen) terecht komt. Ondertussen worden allerlei initiatieven genomen om het plastic zo veel mogelijk te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Het eenvoudigste is niets doen, maar daar willen we als Koekelaarse vereniging niet in vervallen.

Onze drankjetons waren aan vervanging toe en zo kwamen we in onze jaarlijkse zoektocht naar sponsoring bij tuincentrum Depreitere terecht. Kristof had onmiddellijk interesse in het sponsoren van deze jetons.
Samen hebben we dan ook gekozen, niet voor de klassieke plastic jetons, maar voor ‘Ocean Tokens’. Dit type jetons wordt gemaakt van oude visnetten. Vissers worden gestimuleerd om hun afgedankte visnetten in havens te verzamelen. Het afval wordt daar opgehaald en gerecycleerd tot een volwaardige nieuwe ‘groenere’ plastic.
Dankzij deze ‘Ocean Tokens’ verminderen we de afvalberg, de CO2 uitstoot en laten we waardevolle grondstoffen niet verloren gaan.

Het bedrijf B-Token dat de jetons vervaardigt, stort gedurende één jaar 10% van de omzet van de Ocean Tokens naar de Ecoduikers. Deze Belgische groep duikers haalt visnetten uit de Noordzee!
We hopen dat deze jetons een mooie blikvanger zullen zijn op ons festival en wij willen Kristof uiteraard nog eens bedanken voor zijn enthousiasme en steun in dit project!

PRAKTISCHE INFORMATIE

CONCEPT
Het bierfestival is een “proeffestival”, de nadruk ligt dus op degusteren en proeven. Alle bieren worden geschonken in proefglazen van 15 centiliter. We maken gebruik van één type proefglas. De brouwers en/of vertegenwoordigers zijn zelf aanwezig en kunnen dus aan de bezoekers de nodige uitleg geven of vragen beantwoorden over de brouwerij en hun bieren. Om zowel de geoefende als niet-geoefende bierproever te kunnen plezieren hebben wij gezorgd voor een mooie mix van bekende brouwerijen en nieuw jong geweld.

PLAATS
Cultuurzaal ‘De Balluchon’ Moerestraat 19 8680 Koekelare

TIJDSTIP
Zaterdag 11 mei 2019 van 14u00 tot 1u00. De verkoop van jetons stopt een uur voor sluitingstijd. De deuren sluiten exact om 1u00.

PRIJS
De toegang tot het bierfestival is gratis. De bezoeker dient enkel te betalen voor de consumpties. De prijs voor een jeton is 1,75 euro, er wordt ook 3 euro gevraagd als waarborg voor de proefglazen. Er wordt een startpakket aangeboden met daarin een glas en 4 jetons voor 10 euro .

STANDHOUDERS (BROUWERIJEN)
West-Vlaanderen
 Brouwerij De Feniks – Heule | BOM Brewery – Rumbeke | De Kustbrouwerij – Middelkerke | De Dolle Brouwers – Esen (EXCLUSIEF) | Brouwerij De Leite – Ruddervoorde | Leroy Breweries – Watou/Boezinge | Brouwerij Stokhove – Waardamme | De Circusbrouwerij – Heestert | Brouwerij Benoit – Kortrijk | Brouwerij Strubbe – Ichtegem

Oost-Vlaanderen
Brouwerij De Landtsheer – Buggenhout | Brouwerij Donum Ignis – Erpe-Mere | Brouwerij De Sater – Eke

Antwerpen
Brouwerij Het Anker – Mechelen

Limburg
Brouwerij Wilderen – Wilderen

Luxemburg
Brasserie Lupulus – Gouvy

Nederland
Brouwerij Het Uiltje – Haarlem

Frankrijk
Brasserie Boujou – Chennebrun

STANDHOUDERS (DIVERS)

Traiteur Matthias – Moere BBQ-Specialiteiten | Jan Deprez – Handzame  Artisanale salami, paté en kaas | Luc Schreppers – Zulte Verkoop van allerhande bierattributen

KINDERANIMATIE
Ook aan de kleinsten onder ons is gedacht. In de tuin van de Balluchon voorzien we een supercool springkasteel.

CONTACT
Robbie Defraeye – Sterrewegel 18 – 8680 Koekelare  – 0473/63 52 09  – robbie@debierfanaten.be http://www.debierfanaten.be/index.php/streekbierenfestival

Bron : persmap organisatie