Brouwerij De Brabandere en Brouwerij Dubuisson vieren samen 375 jaar brouwgeschiedenis met verjaardagsbier ‘Alliance’.

Een Waalse en een Vlaamse brouwerij die samen een bier op de markt brengen, dat moet een unicum zijn. Ter gelegenheid van de 125ste verjaardag van Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove en de 250ste verjaardag van Brouwerij Dubuisson uit Pipaix brengen beide brouwers samen ‘Alliance’ op de markt. Niet één, maar twee bieren werden vandaag symbolisch voorgesteld op de taalgrens.

Alliance, een unieke uitwisseling van brouwexpertise

Steeds meer gaan Belgische brouwerijen samenwerken met buitenlandse bieren, maar een verbintenis tussen een Waalse en een Vlaamse brouwerij was tot nu toe ongezien. “Nochtans was het voor ons een heel logische keuze”, vertelt Albert De Brabandere. “Onze beide brouwerijen maken deel uit van de Belgian Family Brewers, waar de Belgische familiale brouwerijen zich verenigen om Belgisch bier wereldwijd bekend te maken. Het was daar dat ik Hugues Dubuisson aansprak om mee te stappen in dit gezamenlijk project. Wij bestaan dit jaar 125 jaar en Brouwerij Dubuisson al 250 jaar. Dus brachten we onze brouwers samen om met die 375 jaar ervaring aan de slag te gaan en tot een subliem verjaardagsbier te komen.”

1 alliantie tussen Vlaanderen en Wallonië, 2 bieren

Al snel werd duidelijk dat het niet bij 1 bier kon blijven. “We zijn vertrokken vanuit de sterktes van beide brouwerijen”, aldus Hugues Dubuisson. “Zo geldt onze Brouwerij Dubuisson als referentie voor de sterkere bieren, terwijl Brouwerij De Brabandere een mooie reputatie heeft in foedergerijpte bieren. We verzamelden onze brouwers rond de tafel en besloten aan de slag te gaan met elkaars specialiteit”. Zo verhuisde een Petrus Quadrupel gebrouwen bij Brouwerij De Brabandere naar het Waalse Pipaix om 6 maanden te rusten op eikenhouten wijnvaten uit de Bourgogne. En de Bush Caractère van Brouwerij Dubuisson kreeg een extra dimensie door het in het Vlaamse Bavikhove te versnijden met Petrus Aged Pale die tot 2 jaar in de imposante foeders bij Brouwerij De Brabandere lag.

Un compromis à la belge

Het eindresultaat is een compromis à la belge met 1 geschenkverpakking en 2 bieren in een champagnefles, binnenkort beschikbaar bij Hyper Carrefour, Cora, Intermarche, Makro, Spar en bij bierhandelaren. “We zijn heel fier op de 2 bieren die we vandaag mogen voorstellen”, aldus brouwer Antonin Maes van Brouwerij Dubuisson. “De fijnproever zal meteen merken hoe de microflora aanwezig in de foeders van De Brabandere onze Bush Caractère een heerlijke fruitigheid hebben gegeven. Terwijl de Petrus Quadrupel in onze Bourgogne vaten dan zoveel meer intensiteit en een vineus karakter kreeg met toetsen van chocolade, peperkoek en zoethout. Een perfect degustatiebier.”

“We zijn er echt in geslaagd om het bier dat we kregen uit de andere brouwerij een eigen toets en toegevoegde waarde te geven”, vult brouwer Pieter Maes van De Brabandere aan. “Twee gebalanceerde bieren, zoals het onze Belgische traditie betaamt. Zeg nu nog eens dat Vlaanderen en Wallonië niet kunnen samenwerken. Wij als brouwers geven alvast het goede voorbeeld!”

Een jaar vol festiviteiten

Voor beide brouwerijen blijft het niet bij gezamenlijk een bier uitbrengen. “Ter gelegenheid van onze 250ste verjaardag, namen we ook ons Bush-gamma onder handen met enkele nieuwe namen en een opfrissing van het logo. Later dit jaar openen we het kasteel rechtover de brouwerij als bezoekerscentrum”, vertelt Hugues Dubuisson. “We blijven investeren!”

Brouwerij De Brabandere luidde het feestjaar vorige maand al in met de opening van hun Brouwershuys waardoor de brouwerij voor het eerst in de geschiedenis haar deuren opent voor het publiek. Niemand minder dan brouwmeester Chris ontvangt en gidst de bezoekers rond. “Met 34 jaar ervaring dacht Chris stilaan aan zijn pensioen, maar we zijn blij dat zijn kennis niet verloren gaat. Dit vat vol anekdotes kan de bezoekers boeien van begin tot einde.” aldus Albert De Brabandere.

Bekijk hier de video over Alliance en hoe beide bieren hun weg vonden naar de taalgrens voor hun officiële voorstelling :

Brouwerij De Brabandere 


Brouwerij De Brabandere werd opgericht in 1894 en viert dit jaar haar 125e verjaardag. De brouwerij is gelegen in Bavikhove, in wat ooit begon als een hoevebrouwerij. Aan het hoofd van deze succesvolle familiebrouwerij staat ondertussen de vijfde generatie. Bij Brouwerij De Brabandere zijn ze sinds het prille begin gepassioneerd door wat ze doen. Vele jaren later blijft de brouwerij nog steeds trouw aan haar oorsprong en waarden.

Een sterk team zet zich dagelijks in om met traditioneel vakmanschap, authentieke ingrediënten en veel liefde te bouwen aan een rijk assortiment bieren. In het merkenportfolio van De Brabandere vind je onder andere Bavik Super Pils, Kwaremont, Wieze, Wittekerke en Petrus. De Bavik Super Pils werd zelfs al verschillende keren tot beste pils van België gekozen. De brouwerij bedient ook bierliefhebbers van friszure bieren op hun wenken. In de imposante foederzaal van de brouwerij rijpen namelijk gedurende twee jaar de heerlijke Petrus Aged Pale. Bovendien mag De Brabandere als een van de enige 5 brouwerijen in België een typisch Vlaams roodbruin bier brouwen.

Het rijk assortiment aan bieren wordt niet enkel gesmaakt door nationale bierkenners, maar ook bierkenners tot ver buiten onze landsgrenzen staan te springen om hun bieren te proeven. Zo voert Brouwerij De Brabandere uit naar 42 landen met als grootste afnemers Frankrijk, Nederland, Rusland en de VS. De Brabandere investeerde de voorbije jaren sterk in hun machinepark om hun productiecapaciteit te verhogen en de vraag naar hun bieren tegemoet te komen. De brouwerij herbergt de modernste hightech bottelarij in Europa waar per uur tot wel 35.000 flesjes bier van de band kunnen rollen.

Brouwerij Dubuisson

De roots van Brasserie Dubuisson gaan ver terug in de tijd en dat is iets wat weinig brouwerijen hun nadoen… De brouwerij werd opgericht in 1769 en viert dit jaar haar 250e verjaardag.
Brouwerij Dubuisson de oudste actieve brouwerij van Wallonië en één van de oudste van België en herbergt een rijke geschiedenis. Hun verhaal is extra bijzonder omdat er al gedurende negen generaties op dezelfde site wordt gebrouwen binnen de traditionele Belgische biercultuur die onlangs officieel erkend werd als Unesco-erfgoed.
Brouwerij Dubuisson heeft een stevige reputatie opgebouwd dankzij het bekende bier Bush Caractère. Tot zeer recent was dit bier bekend onder de naam Bush Ambrée, een gerenommeerd bier binnen een heel divers gamma. Bush Triple, Pêche Mel Bush, Cuvée des Trolls, Surfine, de ‘Bush Prestige’-bieren en Rasta Trolls vervolledigden de voorbije jaren het aanbod.

Brouwerij Dubuisson is altijd trouw gebleven aan haar kernwaarden:
•De productie van natuurlijke bieren, zonder kunstmatige toevoegingsmiddelen
•Geen productie van etiketbieren (hetzelfde recept verkocht onder verschillende namen)
•De volledige beheersing van het brouwproces zonder beroep te doen op onderaannemers

Ook export zit in de lift. In 2018 gaat ruim 50 % van de 90.000 hectoliter die jaarlijks worden gebrouwen de grens over. Brouwerij Dubuisson voert uit naar ruim 40 landen.

Deze sterke groei gaat hand in hand met investeringen in de productiecapaciteit. Brouwerij Dubuisson is bekommerd om het milieu en hecht daarom vooral belang aan investeringen die de ecologische voetafdruk van de brouwerij in de komende jaren aanzienlijk zullen verminderen.

De bieren

Barrel Aged By 
 Dubuisson

Donkerkleurig bier met een heerlijke neus van chocolade en gebrande mout dankzij de quadrupel van Brouwerij De Brabandere. In de smaak komt meteen het vineuze karakter van de Bourgogne wijn naar boven: toetsen van rode vruchten en hier en daar wat peperkoek. Met 11% is dit een intens bier, toch blijft de smaak heerlijk in balans.

Foeder Aged By De Brabandere

Sterk en intens bier met een goudkleurige gloed. De heerlijk gebalanceerde blend van Bush Caractère en Petrus Aged Pale verenigt op een frisse manier fruitige toeten van steenfruit en een vleugje karamel. Laat je verrassen door de hoppigheid van het basisbier dat een friszurige toets krijgt  dankzij de blend met het bier dat tot 2 jaren op eiken foeders lag