Bij de inhuldiging van brouwerij Bourgogne des Flandres Brugge in november 2015 werd duidelijk dat hier, na verloop van tijd, méér dan Bourgogne des Flandres alleen gebrouwen zou worden. De brouwinstallatie van 10 hectoliter leent er zich immers toe om kleinere volumes te produceren. Zo vloeit hier naast Bruinen Os (de basis van Bourgogne des Flandres) ook Blonden Os uit de brouwketels. Huisbrouwer Thomas Vandelanotte kreeg van de groep Anthony Martin het fiat om – onder begeleiding van de ervaren  meester-brouwer Willem Van Herreweghen – creatief aan de slag te gaan in zijn eigen bierlab en zijn inspiratie de vrije loop te laten. Hieruit volgde ‘The Brewer’s Playground’, een experimentele ‘bierspeeltuin’ waarin Brouwer Thomas – naast experimenten op basis van Bruinen Os – eigen recepturen creëert, door toevoeging van onverwachte ingrediënten zoals bloedappelsien, koriander, vanille, viooltjes, rozenblaadjes, chilipepers, enz… Het resultaat is een reeks van verrassende bieren, in zeer beperkte productie, rechtstreeks van de lagertank en dus steeds ongefilterd en ongepasteuriseerd. Door de beperkte productie konden tot nu toe enkel klanten van de brouwerij zelf de testbieren proeven. Voor het eerst worden nu ook twee nieuwe bieren gebotteld in 1500 flessen, bestemd voor de verkoop. Het gaat om bieren die ruim twee jaar gerijpt zijn in wijn- of lambiekvaten, en de namen Angie en Rosie kregen. Brouwer Thomas gebruikt zijn inspiratie immers niet alleen om originele combinaties te maken, maar laat ook zijn creativiteit de vrije loop als het op de naamgeving van zijn brouwsels aankomt. Zo liet hij zich voor de naamgeving inspireren door de Rolling Stones voor ‘Angie’ en door AC/DC voor ‘Rosie’. Ook de andere bieren uit de ‘speeltuin’ kregen namen gebaseerd op de rockgeschiedenis.

 THE BREWER’S PLAYGROUND

Angie en Rosie

 

Brouwer Thomas licht toe: “Alles is gestart toen we terug waren in Brugge. De brouwerij moest getest worden, en het recept ook licht aangepast aan de brouwerij. Omdat we ook tonnen nodig hadden om alles aan te kleden voor bezoekers, en ik er enkele zeer interessante zag binnen komen, begon ik te werken aan kleine extra testjes. Zo was er een gebruikt wijnvat van wijnhandel Feys Van Acker dat we mochten gebruiken en waarin nog ongelooflijke aroma’s aanwezig waren. Rosie, de Brewer’s Desire Wine Barrel Aged, was geboren, een stevig, vineus en fruitig bier, door de toevoeging van bosbessen en frambozen, met een alc. 12.8 % vol.

Omdat ik in een testfase ook kon spelen met het recept, heb ik ook een brouwsel gemaakt van de Bruinen Os, volledig volgens de technieken die we kennen van het Lambiek brouwen. Een lange kooktijd, overjaarse hop, een aangepast maischschema, enz… Ik kon ook direct na het brouwen gebruik maken van vers leeggemaakte lambiekvaten, waardoor ik het aangepaste recept ook kon laten verder gisten op de wilde bacteriën en gisten die nog aanwezig waren in het vat… Het resultaat? Angie, de Brewer’s Desire Lambic Barrel Aged, een amberkleurig, licht zurig bier, cognac-achtig qua aroma en met alc. 11.5 % vol.

Beide varianten zijn échte degustatiebieren, gebotteld in flesjes van 37,5 cl, en zijn vanaf deze zomer te koop in de regionale speciaalzaken en Brugse cafés.”

DE GROEP ANTHONY MARTIN N.V.

 Een rijke biertraditie

De brouwerij John Martin, in 1909 opgericht in Antwerpen, werd bekend omwille van het feit dat ze begin vorige eeuw het Ierse Guinness-bier naar onze contreien bracht. Vandaag is de groep nog steeds de oudste verdeler van Guinness in de hele wereld.

De brouwerij, die sinds 2004 gerund wordt door Anthony Martin, kleinzoon van John, is bekend omwille van zijn brede waaier speciaalbieren, o.a. Gordon Finest Beers, Guinness, Martin’s Pale Ale, Bourgogne des Flandres, Timmermans en Waterloo. Met de creatie van Anthony Martin’s ‘Finest Beer Selection’ verdubbelde de onderneming haar jaarlijkse omzet tot 50 miljoen euro en een volume van 250.000 hectoliter.

Maar ook een rijk patrimonium

De groep Anthony Martin telt niet alleen talrijke artisanale ‘crafts beers’, maar omvat ook een rijk patrimonium van brouwerijen zoals brouwerij Timmermans in Itterbeek, de landbouwbrouwerij van Mont-Saint-Jean in Waterloo, en uiteraard de romantische brouwerij in het hartje van Brugge, Bourgogne des Flandres.

BROUWERIJ TIMMERMANS

Anthony Martin redt de oudste lambiekbrouwerij van de sloop

Deze oudste lambiekbrouwerij ter wereld, met een legendarisch patrimonium waarbij sommige gebouwen dateren van begin 18e eeuw, leek na 300 jaar plaats te moeten ruimen voor appartementsgebouwen. Dit kon Anthony Martin niet laten gebeuren. De unieke lambieksmaak is immers het gevolg van een spontaan fermentatieproces waarbij de zuiverheid en de kwaliteit grotendeels afhankelijk zijn van de omgevingsfactoren. Ook de waardevolle brouwerij van 1702 diende te worden beschermd. Na een lange procedure besliste hij om de volledige site te kopen en zo het erfgoed én de traditie van deze oudste lambiekbrouwerij te bewaren.

BROUWERIJ WATERLOO – MONT-SAIN-JEAN

Het ‘Hospitaal van de Geallieerden’ in Waterloo krijgt een nieuwe bestemming

Onder impuls van de familiale groep Anthony Martin ondergaat de geklasseerde vierkantshoeve Mont-Saint-Jean uit 1757, beter gekend als het ‘Hospitaal van de Geallieerden’ in Waterloo, een grondige renovatie. Dankzij dit ambitieuze project werd deze site dan ook bewaard voor de toekomst. Naast de artisanale brouwerij van het gekende Waterloo-bier, een micro-distilleerderij waar reeds een gin, en binnenkort ook een whisky, worden geproduceerd, omvat het project ook een degustatiezaal, winkel, restaurant, museum, enz…

BROUWERIJ BOURGOGNE DES FLANDRES

Na 60 jaar omzwervingen opnieuw naar de Brugse roots

Bourgogne des Flandres werd vroeger gebrouwen door de familie Van Houtryve in brouwerij Den Os aan de Raamstraat te Brugge. In 1957 sloot Pierre Van Houtryve de deuren van de brouwerij. Toch bleef Bourgogne des Flandres bestaan. Zijn zoon Michel bracht het paradepaardje van de familie onder bij andere brouwerijen. In de jaren tachtig kwam Bourgogne des Flandres uiteindelijk terecht in handen van lambiekbrouwerij Timmermans en later bij Anthony Martin.

Door de jaren heen werd het familierecept verder gebrouwen en verbeterd. Ruim 60 jaar na de sluiting van brouwerij Den Os kwam Bourgogne des Flandres door toedoen van Anthony Martin terug naar Brugge. Hij kocht in 2012 het voormalig OCMW-gebouw in de Kartuizerinnenstraat. In dit historisch pand, op amper 2 minuten wandelen van de Grote Markt, liet hij een nieuwe stadsbrouwerij bouwen. Daar wordt sedert 16 november 2015 opnieuw Bourgogne des Flandres gebrouwen door meesterbrouwers Thomas Vandelanotte en Edward Martin.

 

Het bier Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres is een heel bijzonder bier in het Belgisch bierlandschap. Het is een typisch voorbeeld van de Vlaamse versnijbieren traditie waarbij oud en jong bier oordeelkundig gemengd worden tot er een perfecte balans ontstaat. Bij Bourgogne des Flandres wordt de ‘Bourgogne des Flandres Pure’, een bruin bier van hoge gisting dat in de Kartuizerinnenstraat gebrouwen wordt, gemengd met lambiek van Brouwerij Timmermans, die meer dan 12 maanden op houten vaten is gerijpt. Het spontane gistingsbier uit ’s werelds oudste lambiekbrouwerij geeft Bourgogne des Flandres een aangename, friszurige toets. Hoewel Bourgogne des Flandres slechts 5 vol % alcohol bevat, is dit edele bier volmondig van smaak en leent het zich heel goed als aperitiefbier.

Een bezoek aan de brouwerij

De stadsbrouwerij is elke dinsdag tot en met zondag toegankelijk voor het publiek, en in de vakanties ook op maandag. De bezoekers kunnen er de Bruggelingen David Tonnard, Ruben Gailliaert en Thomas Vandelanotte, de jonge meesterbrouwers van Bourgogne des Flandres, van dichtbij aan het werk zien. Tijdens de 40 minuten durende rondleiding kan men heel wat interessante weetjes opsteken over het brouwproces en de geschiedenis van dit legendarische Brugse bier. Voor groepen organiseert de brouwerij ook workshops waarin wordt aangeleerd hoe je je eigen Bourgogne des Flandres kan blenden. Met de centrale ligging en zicht op de Brugse binnenstad, is deze brouwerij vermoedelijk de meest romantische brouwerij ter wereld.

In stadsbrouwerij Bourgogne des Flandres kunnen Bruggelingen en bierliefhebbers van over de hele wereld tijdens de interactieve, gezinsvriendelijke rondleiding het brouwproces van heel nabij volgen en letterlijk meekijken over de schouder van meesterbrouwer Thomas Vandelanotte. Hij beantwoordt graag alle vragen in verband met het brouwproces. Wanneer Thomas hop toevoegt aan het brouwsel, kunnen de bezoekers meegenieten van het fijne aroma van de verse hop.

Voor kinderen is er een leuke zoektocht. In de interactieve ruimte kan men leren tappen en aan de fotostand kan elke bezoeker een foto laten maken, waarmee men een digitale postkaart kan versturen via e-mail of facebook. Die foto kan op het einde van het bezoek ook geprint worden op een bieretiket. Zo kan iedere bezoeker een gepersonaliseerde fles Bourgogne des Flandres aankopen en mee naar huis nemen.

Tijdens de rondleiding wordt alles uitgelegd in het Nederlands, Frans, Engels en Duits. De video’s worden ondertiteld in het Italiaans, Spaans, Russisch en Japans voor groepen.

In het brouwerijgebouw is ook een gezellig café gehuisvest. Het terras biedt een prachtig uitzicht op de Brugse reien.

Workshops

In het gebouw zijn ook twee gezellig ingerichte vergaderruimtes waar groepen (vanaf 20 personen) welkom zijn voor een begeleide blending-workshop. Tijdens zo’n sessie legt een bierkenner in detail de verschillende smaakcomponenten van Bourgogne des Flandres uit. Gewapend met die kennis, maar vooral voortgaand op hun eigen smaak, mogen de bezoekers daarna hun eigen versie van Bourgogne des Flandres blenden. Een unicum in de bierwereld en een ervaring om nooit meer te vergeten.