Op 21 juni 2019 was het exact 100 jaar geleden dat brouwerij Cnudde werd opgericht. De brouwerij uit Eine (Oudenaarde) viert haar honderdjarige bestaan deze zomer met onder andere een wandelzoektocht en een bierfestival. Aan de brouwketel staat inmiddels al de vierde generatie brouwers. Op 28 en 29 september zetten de broers Lieven, Steven en Pieter Cnudde de lange geschiedenis achter de Oudenaardse biertjes Bruin Oudenaards en Bizon Kriekbier in de kijker met een groot feest.

foto PDV

De geschiedenis van brouwerij Cnudde gaat terug naar 1919 toen Alfons Cnudde de zeepmakerij/brouwerij van Aimé Meheus in de Fabriekstraat in Eine koopt. Een jaar later al nam zijn zoon Omer de brouwerij over. Wanneer Omer in 1944 op 47-jarige leeftijd sterft, zet zijn vrouw Marie-Louise Van Heuverswyn met hulp van de knecht Dolf Mornie het werk in de brouwerij verder. In 1948 is het de beurt aan Louis Cnudde, zoon van Omer en vader van de huidige uitbaters, om de brouwerij over te nemen. Zijn nonkel Prosper bracht het bier in die tijd nog met paard en kar naar de cafés.

Begin de jaren ’50 werd de brouwerij grotendeels verbouwd. Deze gebouwen staan er nu nog, inclusief de koperen ketels waarin vandaag nog steeds het Cnudde-bruin ambachtelijk wordt gebrouwen. Nadat Louis in 1995 overleed, zetten zonen Lieven, Steven en Pieter Cnudde met behulp van brouwingenieur Jef Snauwaert van de brouwerij Roman de brouwactiviteiten verder. De broers vormen nu dus de vierde generatie van het familiebedrijf.

Kerkhofbier

Cnudde brouwt twee bieren. ‘Bruin Oudenaards’ is een typisch Vlaams oud bruin bier met een alcoholpercentage van 5 procent. Het wordt ook wel ‘Kerkhofbier’ genoemd omdat het water, waarmee het bier gebrouwen wordt, uit de boorputten in de buurt van het kerkhof van Eine komt.

‘Bizon Kriekbier’ is een rood fruitbier met een alcoholpercentage van 5,5 procent. De naam ‘bizon’ verwijst naar de Ohiobrug over de Schelde in Eine. Op elk van de bruggenhoofden staat een Amerikaanse bizon.

Kleinschalige productie

Lieven Cnudde: “Tot de derde generatie was het bierbrouwen een broodwinning. Dat is nu voor ons een hobby en we houden de productie dan ook bewust heel kleinschalig. Drie keer per jaar brouwen we telkens 5.000 liter. Het bier wordt uitsluitend in het Oudenaardse verkocht en dan in Eine in het bijzonder. Brouwerij Cnudde leeft dus eigenlijk nog steeds dankzij het drankgebruik van de Einenaren.”

Bron : http://www.madeinoostvlaanderen.be – Rani Cromphout