Op de site van Ten Bogaerde in Koksijde, zijn de werken volop aan de gang voor de bouw van een craftbrouwerij. Er wordt nu begonnen met de ruwbouw. Lokaal Bestuur Koksijde en concessionaris brouwerij Huyghe zouden graag de deuren openen voor de zomervakantie van dit jaar. Het project voorziet in een brouwerijgedeelte met een gelagzaal die ruimte zal bieden aan een 50-tal zitplaatsen.

De brouwinstallatie werd inmiddels al geplaatst. Deze installatie van Coenco heeft een capaciteit van 10HL (1.000 L) en bestaat uit 4 gisttanks. Het proces van één brouwsel zal ongeveer 8 uur duren (van malen tot gisten). De mout zal ter plaatse gemalen worden en dat zal ook zichtbaar zijn van achter glas.

Door middel van een warmtetank zal er warmte gerecupereerd worden voor het opwarmen van een volgend brouwsel alsook voor het reinigen van de installatie. Dit laatste is ook ecologisch van belang. Het gebrouwen bier gaat vervolgens naar 3 schenktanks (1.000 L) die zich boven de bar bevinden. Doordat met meerdere tanks wordt gewerkt zal er flexibiliteit mogelijk zijn bij het brouwen en is er bijvoorbeeld ruimte voor een seizoenbier.
Brouwerij Huyghe wil in een eerste fase enkel speciaal bier produceren. Naar de toekomst toe wordt gestreefd om het bier met plaatselijke (in de polders) verbouwde zomergerst te brouwen. Speciaal hiervoor wordt dit jaar al 2,5 hectare zomergerst verbouwd op het domein van Ten Bogaerde in samenwerking met Johan Ghyselen en Inagro.

bron : http://www.madeinwest-vlaanderen.be – Karem Cambien