Steven Lanckman en Sean Bael, twee rasechte Oost-Vlamingen uit Aalst en Denderhoutem, zijn foodies en bieraddicts in hart en nieren. Na ettelijke brainstormsessies tijdens vele cafébezoekjes en terrasjes besloten ze een authentiek eigen bier op de wereld te zetten. ‘Azacca Bastard’ is het eerste bier van Brewing Rebels, zoals de start-up heet. De coronacrisis gooit echter roet in het eten. Het duo schakelde daarom meteen over op thuislevering.

Steven lanckman (41) werkte vroeger als vertegenwoordiger in de biersector. Hij leerde Sean Bael (27), die chocolatier is van beroep, kennen bij een project rond bierpralines. De twee raakten bevriend en besloten hun gemeenschappelijke interesse in bier te bundelen en samen Brewing Rebels te starten. “We hebben toen een boek doorgenomen met alle hopsoorten en hun specifieke smaak in vermeld, waarna we drie soorten uitkozen als basis voor ons recept. Aangezien we zelf nog niet over een installatie beschikken, lieten we de eerste 200 liter brouwen bij Oost-Eke Brouwers in Gavere. Zo zag ons eerste biertje ‘Azacca Bastard’ het licht.”

Azacca Bastard is een fris donkerblond biertje van 6,5 graden dat een aroma van tropisch fruit en citrusvruchten bevat. “We wilden een leuke doordrinker die niet te complex is, wat bij veel IPA’s het geval is, maar toch vernieuwend”, zegt Steven. “Er zijn al heel veel Belgische bieren en er komen er elke dag bij. Toch denken we dat Azacca Bastard een leuke aanvulling is in het Belgisch bierpatrimonium.”

Van 200 naar 2000 liter

De eerste batch werd vooral zelf geproefd door de twee bierliefhebbers en verdeeld onder vrienden en familie. “We hielden ook een voorstelling van ons bier in Denderhoutem”, geeft Steven mee. “De eerste reacties waren meteen positief, dus besloten we het recept te finetunen om alsnog dat tikkeltje extra te geven. Gestimuleerd door zoveel gelukkige bierproevers namen we het besluit dubbel zoveel te brouwen dan de eerste keer. Ook deze vaten bleven niet lang vol en voor we het goed en wel beseften was ons brouwsel alweer geslonken. We stelden onszelf de vraag: “Blijven we in dat straatje hangen of pakken we het grootschaliger en professioneler aan?” Na een zoektocht hebben we uiteindelijk een goede partner gevonden in het Gentse BeerSelect bij wie we ons brouwsel verder kunnen vermenigvuldigen. Zij brouwden samen met ons een batch van 2000 liter.”

Thuislevering door corona

Het duo van Brewing Rebels wilde met zijn bier natuurlijk richting cafés, restaurants en drankenhandels trekken, maar daar stak COVID-19 voorlopig een stokje voor. “Om onze 2000 liter bier toch aan de man te brengen, besloten we bij de mensen thuis te leveren. Op die manier hebben we toch al redelijk wat kunnen verkopen. Het is anders gelopen dan verwacht, maar we mogen niet klagen. Veel mensen kopen momenteel al het bier en we krijgen heel wat goede reacties.”

Uit de hand gelopen hobbyproject

Voorlopig zien Steven en Sean Brewing Rebels nog als een uit de hand gelopen hobbyproject, maar het is zeker hun bedoeling om het bier een plaats op de markt te geven. “We willen bijvoorbeeld ook wel ooit naar het buitenland, maar dat zien we wel eens alles zijn normale gangetje gaat”, aldus Steven. “Voorlopig zijn we ook nog niet van plan andere bieren te gaan brouwen. We willen ons volop concentreren op Azacca Bastard en kijken daarna verder.”

Wil je ook het biertje van Steven en Sean proeven? Bestellen kan via de facebookpagina.

Bron : http://www.madeinoostvlaanderen.be – Rani Cromphout