Maandag mocht burgemeester Koen Van den Heuvel (links op de foto hieronder) van Puurs-Sint-Amands een lading handgels in ontvangst nemen. De 5.500 werden geschonken door Alken Maes. De brouwerij maakt de handgel zelf van gedestilleerde alcohol uit hun bieren en ciders.

De handgel is uiteraard gemaakt op basis van het WHO-receptuur en bovendien heeft de brouwerij een tijdelijke toelating van de FOD Volksgezondheid om deze te verdelen in België.

Mouterij Albert
De brouwerij fusioneerde vorig jaar met Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. En na een schenking aan verschillende ziekenhuizen besliste de brouwerij om alle gemeenten waar ze met een afdeling aanwezig zijn 5.500 flesjes handgel te schenken.

Een warm gebaar
Burgemeester Van den Heuvel was zeer tevreden met deze schenking. “De voorbije maanden investeerden we als lokaal bestuur zelf al heel wat in de veiligheid van onze zorgverleners en inwoners. Maar het doet me deugd dat een warm gebaar als deze schenking aantoont dat we hier niet alleen in staan. We proberen onze lokale economie in de mate van het mogelijk te ondersteunen in deze coronatijden maar het is fijn om te zien dat de lokale economie ook voor ons allemaal zorgt.”  Puurs-Sint-Amands bekijkt nog hoe en aan wie ze deze gels zullen bedelen.

Handgels in plaats van bier en cider
Sinds 1 juli 2019 bestaat Alken-Maes uit 3 brouwerijen, de Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands.
“Bij de uitbraak van het covid-19 virus had onze cidrerie een stock van 28.000 liter alcohol beschikbaar. Al snel kwam het idee om daar antibacteriële handgels mee te maken die we dan konden doneren aan ziekenhuizen. In samenwerking met de collega’s van ons moederbedrijf Heineken in Amsterdam zijn we aan de slag gegaan,” licht Edwin Zuidema, directeur van Mouterij Albert, toe.
De Cidrerie Stassen in Aubel heeft ook de technologie om alcohol te onttrekken aan cider en bier. Dat proces wordt gebruikt om alcoholvrije bieren en ciders te brouwen.

250.000 flesjes
“Begin april deden we al een schenking aan enkele ziekenhuizen. En vandaag geven we 5.500 flesjes aan Puurs-Sint-Amands, de gemeente waar onze mouterij zich bevindt. We vinden het belangrijk om in onze lokale omgeving steun te betuigen. Met een klein gebaar willen wij onze grote dankbaarheid uitdrukken voor de lokale helden in de zorg,” vertelt de directeur.
In totaal wil brouwerij Alken-Maes, samen met de collega’s van Heineken, zo’n 250.000 flesjes handgel produceren en verdelen in België en Nederland.

Bron : http://www.madeinmechelen.be – Ward Bosmans