De Nederlanders en de Belgen, in veel opzichten zijn ze best verschillend. Of althans, dat wordt vaak gezegd. De Belgen zijn doorgaans Bourgondischer ingesteld dan de Nederlanders en de Nederlanders zouden op hun beurt weer meer lef hebben en directer uit de hoek komen dan hun gemoedelijke Zuiderburen. Wat voor moois gebeurt er als je de eigenschappen van beide landen met elkaar deelt? Als je het vakmanschap en het ambachtelijke karakter van Duvel combineert met de Amsterdamse rebellie van ’t IJ? Dan krijg je een mooie cobrew, een hazy IPA: t IJ van de Duvel.

SPECIAALBIER VAN DE LAGE LANDEN

Er waren eens enkele Nederlandse en Belgische brouwers die samen een bier wilden maken. Het klínkt als het begin van een goeie ouwe ‘Belgen’-mop, maar het is het begin van een mooie en langdurige samenwerking tussen twee brouwerijen.

De Nederlanders en de Belgen, in veel opzichten zijn ze best verschillend. De Belgen zijn doorgaans Bourgondischer ingesteld dan de Nederlanders en de Nederlanders zouden op hun beurt weer meer lef hebben en directer uit de hoek komen dan hun gemoedelijke Zuiderburen. Maar, wat voor moois gebeurt er als je de eigenschappen van beide landen met elkaar deelt? Als je het vakmanschap en het ambachtelijke karakter van Duvel combineert met de Amsterdamse rebellie van ’t IJ? Dan krijg je een mooie cobrew, een hazy IPA: t IJ van de Duvel.

TWEEDE COBREW

In 2017 was de samenwerking tussen beide brouwerijen zo’n groot succes dat het bier in een mum van tijd was uitverkocht. Met de zomer in aantocht hebben beiden brouwerijen wederom de handen ineengeslagen en wordt er een nieuw bier gedeeld: ’t IJ van de Duvel, een zachte IPA – een blondbier met een mooie troebelheid. Dit speciaalbier is tegelijk bloemig, fris, hoppig en fruitig en daarmee een perfect bier voor de langere en warmere dagen, om samen van te genieten op het balkon of in de tuin en hopelijk ook snel weer op het terras. Geen kopij van 2017, maar een volledig nieuw bier dat even zacht smaakt – zoals ze in Nederland zeggen – de taal van de Belgen.

“Door deze collabs groeien we steeds verder naar elkaar toe en leren we van elkaar. En aan het einde van de dag genieten we samen van een bier dat we met elkaar gebrouwen hebben.” TJALLING LANDMAN VAN BROUWERIJ ’T IJ & SAM DE BELDER VAN DUVEL

VERKRIJGBAARHEID

In Nederland is dit speciaalbier verkrijgbaar op het vat in diverse horecazaken. Vanaf mei is ’t IJ van de Duvel ook verkrijgbaar in supermarkten zoals Dirk, Vomar en Deen.

In België kun je ’t IJ van de Duvel gelimiteerd proeven in Belgische horecazaken die deelnemen aan het programma “suggestie van de patron” én bij de brouwerijen: Duvel Depot (Puurs) en de Duvelbar van Brouwerij De Koninck (Antwerpen). Daarnaast is het vanaf mei verkrijgbaar in supermarkten zoals Colruyt, Delhaize, Carrefour en Cora. ’t IJ van de Duvel is ook verkrijgbaar bij leden van de bierhandelaars Prik & Tik, Belbev en Districo.

PROFIEL

’t IJ van de Duvel is tegelijk bloemig, fris, hoppig en fruitig en daarmee een perfect bier voor de langere en warmere dagen, om samen van te genieten op het balkon of in de tuin en op het terras.

STIJL
Hazy IPA
ALCOHOL %
6,66%
KLEUR
Een blond bier met een mooie troebelheid
SMAAK
Bloemig, fris en heel fruitig van smaak door de hoparoma’s
HOP
Azacca, Mosaic & Citra