De Circus Brouwerij vult de leegte die het wegvallen van het jaarlijkse Bierfestival dit weekend creëert, mee in. Tim Vandenberghe en Bert Deprez trekken naar alle kerktorens van Zwevegem om te trakteren.

De tour stopt zaterdag bij de brouwerij van Tim Vandenberghe en Bert Deprez. Die is in volle (weder)opbouw. Foto Het Nieuwsblad – KVO

15 augustus zonder Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem: het is uniek. Door corona kan het jaarlijkse, populaire festival niet doorgaan. Toch kan je dit weekend biertjes drinken onder bijna alle Zwevegemse kerktorens. Tim Vandenberghe (33) uit Heestert en Bert Deprez (38) uit Wortegem-Petegem van de Circus Brouwerij trekken met een bestelwagen rond. Wie naar een van de locaties komt én zijn eigen glas meebrengt, ziet dat glas gratis gevuld met een gratis pils of piccolobier. Wie een bierglas van de Circus Brouwerij meebrengt, ziet het zelfs twee keer gevuld.

“Het festival is belangrijk in de streek. En ook qua publiciteit: toch een groot deel van de 10.000 bezoekers zien zo toch jaarlijks ons product”, zegt Vandenberghe. “Door te trakteren willen we het bierfeestengevoel naar de mensen brengen.”

Nieuwe brouwerij

De toer start om 15 uur aan de kerk in Sint-Denijs en passeert daarna telkens een uur later langs de kerken van de deelgemeenten. Aansluitend passeert de bestelwagen met tap de kerken van Moen, Heestert en Otegem. Afsluiten gebeurt om 19 uur op de Transfosite waar Circus Brouwerij momenteel een nieuwe brouwerij bouwt. Een oude loods wordt zorgvuldig en vakkundig gerenoveerd, de jongens willen er nog dit jaar hun eerste brouwsels starten.

Er wordt zaterdag minstens 620 liter bier voorzien. Een grote kost om zoiets zomaar weg te geven, maar de jongens zijn slim. “Er loopt een crowdfundingactie om ons proeflokaal in de nieuwe brouwerij in te richten. Daarmee pakken we tijdens deze traktatie ook uit. Mensen zullen ter plaatse kunnen intekenen. We hebben al 9.000 van de 15.000 euro die we nodig hebben. Ons steunen doe je ook niet zomaar, iedereen krijgt iets in ruil. Al trakteren we ook vooral zomaar, zonder wederdienst.”

De organisatie achter het Internationaal Streekbierfestival verkocht zelf bierpaketten als alternatief voor hun festival. Die zijn, met meer dan 4.000 flesjes, allemaal de deur uit. De verdeling daarvan gebeurt vrijdag.

Bron : http://www.nieuwsblad.be – Karen Verhulst