September is de maand van de hoppepluk in Poperinge! In de hele streek zijn hoppeboeren druk in de weer met de oogst. Zo ook Joris Cambie (rechts op de foto) , die zijn eigen hop samen met Kris Langouche (links op de foto) omtovert tot lekkere biertjes. In 2011 richtten Joris en Kris brouwerij De Plukker op in Poperinge. De biologische hoppeboer Joris droomde van een biertje, gemaakt van zijn eigen hop. Ook Kris had een droom: een eigen brouwerij. De twee sloegen de handen in elkaar en bundelden hun dromen.

Toen Joris in 1993 het bedrijf overnam van zijn vader, werd er ongeveer 10 hectaren hop geteeld en daarnaast was er nog plaats voor akkerbouw en grove groenten. Op enkele jaren tijd werden alle gewassen, behalve de hop, omgeschakeld naar biologische landbouw. De hop volgde niet meteen, omdat die zeer gevoelig is voor ziekte en plagen en daardoor niet geschikt leek voor omschakeling. Rond 1996 kwam Joris door toeval in contact met biologische hoptelers uit het buitenland. “Ik zag dat het toch mogelijk was om biologische hop te kweken en dit overtuigde me om in 1997 een eerste klein perceel om te schakelen. In die periode werd ik lid van een Engelse coöperatie van hoptelers en zij stimuleerden het verder omschakelen en bijplanten van biologische hop. Zo werd binnen de vijf jaar alle hop omgeschakeld”, aldus Joris.

“De Plukker is uniek in België. Het is het enige hopbedrijf met een eigen brouwerij, waar er uitsluitend bieren worden gebrouwen met eigen hop, en waar al die bieren bovendien bio-gecertificeerd zijn. Dit vraagt geen aangepaste brouwmethodes, maar betekent dat alle ingrediënten van biologische landbouw afkomstig zijn. Het brouwproces zelf is quasi identiek. Wij voegen wel geen additieven of schuimbevorderende middelen toe”, vertelt Kris. “Hop wordt toegevoegd als een soort kruid. Het geeft vooral smaak en de typische bitterheid aan bier. Maar hop is ook belangrijk voor de bewaarbaarheid van het bier en heeft een positieve invloed op de schuimstabiliteit.”

De Plukker heeft vier bieren in het vaste gamma: Keikoppenbier, Rookop, Tripel Plukker en Kasteel Beauvoorde. Het Keikoppenbier heeft een uitgesproken hopsmaak. Rookop is een bruin biertje, terwijl de Tripel Plukker een zachte, volle smaak heeft. Kasteel Beauvoorde ten slotte wordt gemaakt met bioframbozen van een lokale teler. Daarnaast brouwt De Plukker nog twee seizoensbieren. “De Single Green wordt gefabriceerd met niet-gedroogde hop, een ingrediënt dat het bier een heel zachte smaak en bitterheid schenkt. Vlak na de pluk brouwen we All Inclusive, een extra gehopt bier waarin alle op het bedrijf geteelde hopvariëteiten schitteren”, klinkt het. Met het brouwen van dat laatste biertje vieren Joris en Kris het einde van de pluk.

Kijk voor meer informatie over het hopbedrijf en de bieren op www.plukker.be.

Bron : http://www.blitslokaal.be

Advertentie