Brouwerij 3 Fonteinen heeft Werner Van Obberghen, manager bij telecomgroep Proximus, aangetrokken om de brouwerij operationeel te leiden. Hij wordt daarnaast ook aandeelhouder bij het bedrijf.

image

“Betaalde hobby”
Van Obberghen kreeg enkele maanden geleden al de leiding over de administratie, financiën, marketing en verkoop, operaties bij de geuzebrouwer. Hij zal zijn functie bij Proximus blijven uitvoeren en ziet het werk bij 3 Fonteinen vooral als een ‘betaalde hobby’, gezien zijn passie voor lambiekbieren. “13 jaar geleden studeerde ik af als handelsingenieur met een eindwerk over de lambiekbieren en de economische situatie van de kleine ambachtelijke brouwers ten opzichte van de grotere commerciële spelers”, zegt hij aan De Tijd.

image
Dankzij de komst van Van Obberghen kunnen Debelder en Blancquaert, de andere aandeelhouders, zich voortaan volledig concentreren op het maken van bier. Van Obberghen moet er vooral voor zorgen dat het bedrijf gestroomlijnd wordt, zodat er meer bier kan worden gebrouwen en dus meer winst kan worden gemaakt. Daarbij wordt ook gedacht aan hogere prijzen.

Een beetje geschiedenis …

Toen de regionale bieren in de jaren 90 met uitsterven bedreigd waren richtte Armand De Belder, de peetvader van de geuze, de groepering Horal (Hoge raad voor Ambachtelijke LAmbiekbieren) op, waarna de bieren als streekproduct internationale erkenning kregen.

in 2001 nam Armand het roer over bij de 3 Fonteinen. In 2009 liep het bijna verkeerd. Een defecte thermostaat in het pakhuis zorgde ervoor dat bijna de hele voorraad geuze verloren was. Door een uitzonderlijke mobilisatie kreeg de brouwerij terug zuurstof en werd een faillissement vermeden.

Vijf jaar geleden ging De Belder op zoek naar een medewerker om in de winter geuze te brouwen. Hij vond die bij de jonge Michael Blanquaert die later ook een minderheidsaandeel nam in de brouwerij.

Wanneer in 2013 een mogelijke verhuis aan bod kwam sprak De Belder met Van Obberghen. Desondanks de verhuisplannen niet zijn doorgegaan bleef Werner aan boord om een businessplan op te stellen met het oog op eventuele investeerders. Deze taak mondde uit in de huidige functie van Van Obberghen en de participatie van een kwart van de aandelen. De rest van de aandelen blijven in handen van De Belder (50 procent) en Blanquaert (25 procent).

Met een omzet van € 600000, een winst van enkele tienduizenden euro en een productie van 1000 hectoliter blijft De 3 Fonteinen een kleine speler in de markt.

Info : www.3fonteinen.be