In het historisch centrum van Brussel en tegenover het wereldbekende Manneken Pis, heropent Café Manneken Pis. Een authentiek biercafé dat ingericht werd als proeflokaal. Het concept komt van Bernard Moortgat. Terwijl je letterlijk en figuurlijk proeft van de Belgische biercultuur, heb je zicht op één van de bekendste Belgische monumenten: Manneken Pis.


Aan de voorzijde van Café Manneken Pis lees je “Belgian Beer Experience” in maar liefst twintig talen. Dat is meteen ook het concept achter het café:  bezoekers van over de hele wereld proeven er verschillende Belgische bieren mét zicht op Manneken Pis, terwijl ze op hun stadskaart de weg uitstippelen naar de volgende bezienswaardigheden op hun to-do-lijst.

Bernard Moortgat (links op de foto’s): “Toeristen hebben vaak maar weinig tijd. Ze hollen van het ene monument naar de andere hotspot. Met het interieur van ‘Manneken Pis’ hebben we daar op ingespeeld. De bar is ingericht als het proeflokaal van een brouwerij. Bezoekers kunnen een proevertje degusteren of de tijd nemen om te genieten van een goed glas Belgisch speciaalbier.”

Jean-Philippe Bosman (rechts op de foto’s) baat naast Manneken Pis nog drie andere zaken uit. Alle drie gevestigde waarden in Brussel: La Terrasse, Le Coach Valeur en Le Roy d’Espagne op de Grote Markt. “Zowel voor de Brusselaars, Belgen als voor toeristen, is Manneken Pis een onmisbare stop. Je drinkt hier Belgisch speciaalbier op een toplocatie, hebt de keuze uit 15 bieren op vat waaronder ook Duvel, en dat met zicht op één van de grootste – figuurlijk dan – monumenten van België.”

De geschiedenis van het pand gaat terug tot de zeventiende eeuw, sommige delen, zoals de kelder, dateren uit de veertiende eeuw. Tijdens de renovatiewerken, die twee jaar duurden, werden valse plafonds en voorzetwanden weggehaald, zodat het oorspronkelijke gebouw opnieuw zichtbaar werd. De verbouwingen van het pand gebeurden onder toezicht van de dienst Monumenten en Archeologie van de stad Brussel. Aan de beschermde gevel werd niet geraakt.

Transparante toog als eyecatcher
Wie ‘Manneken Pis’ binnenstapt, merkt meteen de unieke, transparante toog op, waarin de vaten en bierflessen zichtbaar zijn. Uit de vijftien tapkranen vloeien bieren van Belgische brouwerijen in een omtrek van 100 kilometer rondom het café. Brouwerij Duvel Moortgat ligt bijvoorbeeld op zo’n 28 kilometer afstand. Op televisieschermen in het pand zijn beelden te zien van verschillende brouwerijen. Het brouwproces is uitgelegd in een kunstwerk van Jeroen Adriaanse.

Duvel van ’t vat in hartje Brussel
Nóg een reden om bij ‘Manneken Pis’ langs te gaan: Duvel van ’t vat! Behalve op de brouwerij Duvel Moortgat zelf, is Café Manneken Pis de enige plek in Brussel waar Duvel ook uit de tap komt: een primeur.  En voor wie honger heeft: op de kaart vind je niet enkel speciaalbieren als Duvel Tripel Hop, Chouffe Houblon, Lost in Spice, Wild Jo, Liefmans Goudenband, Tripel d’Anvers, maar ook versnaperingen: typisch Belgische specialiteiten geserveerd op een houten plank.

Praktisch
Manneken Pis, Belgian Beer Experience café in Brussel
op de hoek van de Stoofstraat (rue de L’étuve) en de Lievevrouwbroerstraat (rue des Grands Carmes)

Advertentie